Övningskörning

Övningskörning

Den största delen i ditt äventyr till att ta körkort kommer bestå av att övningsköra. Det kommer du göra både privat och på en trafikskola. När du börjar köra på en trafikskola kan du fråga om det är okej att ta med in handledare. På många ställen är det helt okej och ni kan då lära er tillsammans hur man på bästa sätt går till väga för att lära sig att köra bil. Det bästa är om du börjar köra på en trafikskola innan du börjar övningsköra med en egen handledare. Det minskar risken för att du skall lära dig fel saker.

När du skall köra privat så krävs det att du och din handledare har gått en introduktionsutbildning tillsammans, du måste också ha fyllt 16 år för att få övningsköra. När du övningskör privat så är det din handledare som är ansvarig och som räknas som förare. Det betyder att om du kör för fort så är det din handledare som blir av med körkortet.

När du skrivit in dig på en trafikskola och kört några gånger så är det jättebra att övningsköra privat. Då kan du träna på det saker du lärt dig på trafikskolan även hemma. Att göra på det viset brukar minska de körlektioner du kommer behöva.

Tänk på att övningsköra regelbundet både privat och på trafikskolan. Kör 1-2 gånger i veckan 2-3 månader innan det är dags för uppkörningen.

Glöm inte skylten som upplyser om att du övningskör. När du övningskör privat skall skylten vara grön med texten ÖVNINGSKÖR på. Skylten finns på de flesta mackar.