Riskutbildning 1

1 april 2009 kom en ändring i lagarna som reglerar vad man måste föra för att få körkort. Den obligatoriska riskutbildningen också kallad halkbana kompletterades med en ny utbildning, Risk 1. Riskutbildning 1 är en teoretisk utbildning som behandlar förarens riskfaktorer, typ trötthet, droger osv. Den ingår i regeringens nollvision, alltså satsningen på att ingen skall behöva dö i trafiken.

Det går hyfsat bra med nollvisionen, på 70-talet dog 1400 personer per år i trafiken och är nu nere på ~300 även fast antalet bilar ökat 4-5ggr. Det är ju riktigt bra!

Jag gick denna utbildning, ca 3,5h, här om dagen. Det var jag, knappt 30 år, och 15 kids i ~18års åldern.

Vi fick göra värderingsövningar, typ vad ska du göra om din kompis knarkar innan han ska skjutsa hem dig?

Otroligt bra och viktig utbildning för att få säkrare förare, i alla fall för kidsen.

Vi fick se lite krocktestsfilmer och lite andra filmer som visade folk som körde på folk och alla dog.

Om någon mot förmodan fortfarande vill ta körkort efter riskutbildning 1 så tror jag man tänker till en gång extra innan man ger sig iväg i bilen när man är trött eller har druckit, åtminstone de första månaderna.

En bra grej för att komma närmare nollvision tror jag kan vara att ha löpande riskutbildningar, typ vart 5e år eller något sådant. En annan att höja körkortsålder tills det att man haft barn i några månader, inget får en att fundera över risker så mycket som det…

Skriv ett omdöme:

När du skickar det här formuläret godkänner du villkoren på sidan tävling.